Schimbare implanturi mamare

Interventia de schimbare a implanturilor mamare este cunoscuta si sub numele de chirurgia secundara a sanilor, reprezentand o „reimprospatare” a sanilor care au suferit deja o interventie de marire a sanilor.

Implanturile mamare folosite cu cateva decenii in urma erau foarte diferite de cele utilizate in prezent, de la material la tehnologia folosita. Cele mai des utilizate erau cele cu suprafata neteda – exterior neted, transparent (putea fi vazut continutul siliconic). Implanturile cu ser fiziologic nu erau deloc rezistente in timp, motiv pentru care nu au mai fost folosite. Consistenta acestor implanturi era una extrem de artificiala, motiv pentru care sanii nu se mai simteau natural, asa cum se intampla in cazul implanturilor mamare folosite in prezent.

Cand este indicata schimbarea implanturilor mamare?

1. Atunci cand pacienta nu mai este multumita de volumul sanilor.

2. Prima interventie a fost realizata cu implanturi de generatie veche, care nu aveau caracteristicile celor din prezent si nici garantie nelimitata.

3. Gradul de satisfactie al pacientei a scazut in urma modificarilor aparute la nivelul sanilor dupa nastere, alaptare, slabit/ ingrasat sau pur si simplu in urma trecerii timpului.

4. Proteza este rupta – „inmuierea sanului”.

5. Contractura capsulara – senzatia la palpare este diferita, sanul este intarit.

6. Rotirea implanturilor mamare.

7. Serom sau dubla capsula.

8. Modificarea in timp a aspectului sanilor, de la volum la forma, insa fara a exista alte complicatii.

Ce trebuie sa stii despre consultatia pentru schimbarea implanturilor vechi?

  • este util sa ii dai informatii medicului despre tipul si volumul implanturilor actuale, in cazul in care acesta nu ti-a fost medic si la interventia anterioara
  • este nevoie de prezentarea istoricului medical, penru a recunoaste orice limita sau contraindicatii

Intrebari frecvente despre schimbarea implanturilor mamare

Cele mai caracteristice simptome de ruptura a implantului, insa nu constante, sunt inflamatia sau durerea care se pot raspandi pana la axila corespunzatoare. Poat aparea si distorsiuni mai mult sau mai putin evidente a formei sanilor sau chiar asimetria.

In prezent, datorita tehnologiei implanturilor mamare, riscul de ruptura a devenit unul aproape inexistent.

Desi poate parea un aspect ingrijorator, chiar si in cazul in care implantul mamar se rupe, nu exista nici un pericol grav pentru sanatate. In cazul implanturilor actuale, continutul implanturilor este realizat astfel incat, ca in cazul unei rupturi, sa nu poata migra si sa fie permisa inlocuirea cu minimum de disconfort.

Da! Este nevoie de o noua interventie chirurgicala pentru a inlocui implantul vechi, insa este una extrem de usoara si rapida. Daca implantul era unul de generatie anterioara si a avut loc si o scurgere de silicon, trebuie indepartat si tesutul fibros din jurul protezei si abia apoi inserarea unui nou implant.

Da! Decizia de a schimba implanturile mamare este una personala, pacienta decizand cand este momentul sa inlocuiasca protezele mamare daca acest lucru este unul generat de nemultumirea cu privire la aspectul actual – de la volum la tipul de implant, la remodelarea formei prin schimbarea tipului de implant sau la necesitatea de a face si alte interventii aditionale precum liftingul mamar.

Dorinta de a avea un volum mai mare este principalul motiv pentru care pacientele apeleaza la chirurgia secundara a sanilor.

Operatia de schimbare a implanturilor mamare este o arta. Dimensiunea in sine nu conteaza, ci modul in care implanturile se integreaza in aspectul corpului. Volumul pe care pacienta si-l doreste trebuie sa tina cont de calitatea tesuturilor, a pielii, a formei sanului. In timpul consultatiei, medicul apreciaza posibila marime a noilor implanturi mamare, cat si forma acestora, astfel incat rezultatul sa fie cat mai apropiat de dorinta pacientei, dar si placut si stabil in timp. Este recomandat ca schimbarea implanturilor mamare sa fie realizata la minimum 1 an de la prima interventie, moment in care se poate beneficia la maximum de „spatiul suplimentar” creat in urma primei interventii.

Este recomandat ca in prima luna de la interventie sa nu se depuna efort, in mod special daca implanturile mamare au fost pozitionate sub muschi. Va puteti relua activitatea de birou la aproximativ 1 saptamana. Disonfortul dureros este in general semnificativ mai mic decat in cazul operatiei initiale.